Masz dość ciężkich ciast, a tak poza tym to nie masz czasu i cierpliwości żeby je zrobić? To przepis dla ciebie! Kruche ciasteczka ze słonecznikiem są lekką i pyszną przekąską. Do zrobienia ich będą Ci potrzebne składniki, które w większości zazwyczaj masz w domu, a więc:
- 2 szklanki mąki przennej
- 200 g margaryny do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru (relatywnie można ale nie trzeba)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki uprażonych ziaren słonecznika
- ok. 1 szklanki suszonej żurawiny
Na rozgrzaną patelnię wrzucasz ziarna słonecznika i prażysz je, tzn. poddajesz wysokiej temperaturze tak aby się podsmażyły, a dzięki temu oddały jak najwięcej swoich składników odżywczych.
Margarynę do pieczenia rozpuść w rondelku, a następnie połącz z pozostałymi składnikami w misce. Z powstałego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę lekko spłaszcz i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz przez 15 minut. Ciastka po upieczeniu są gotowe do zjedzenia.
Z podanej porcji zrobisz ok. 20 ciasteczek, w zależności od tego jak duże je uformujesz. Możesz po upieczeniu posypać ciasteczka cukrem pudrem, dla mnie jednak są one wystarczająco słodkie i bez tego.