Kruche ciasteczka ze słonecznikiem i żurawiną

przez Magda
0 komentarz
szybkie ciasteczka

Masz dość ciężkich ciast, a tak poza tym to nie masz czasu i cierpliwości żeby je zrobić? To przepis dla ciebie! Kruche ciasteczka ze słonecznikiem są lekką i pyszną przekąską.  Do zrobienia ich będą Ci potrzebne składniki, które w większości zazwyczaj masz w domu, a więc:

  • 2 szklanki mąki przennej
  • 200 g margaryny do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru (relatywnie można ale nie trzeba)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki uprażonych ziaren słonecznika
  • ok. 1 szklanki suszonej żurawiny 

Na rozgrzaną patelnię wrzucasz ziarna słonecznika i prażysz je, tzn. poddajesz wysokiej temperaturze tak aby się podsmażyły, a dzięki temu oddały jak najwięcej swoich składników odżywczych.

Margarynę do pieczenia rozpuść w rondelku, a następnie połącz z pozostałymi składnikami w misce. Z powstałego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę lekko spłaszcz i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz przez 15 minut. Ciastka po upieczeniu są gotowe do zjedzenia.

Z podanej porcji zrobisz ok. 20 ciasteczek, w zależności od tego jak duże je uformujesz. Możesz po upieczeniu posypać ciasteczka cukrem pudrem, dla mnie jednak są one wystarczająco słodkie i bez tego.

Smacznego!

Podobne

Zostaw komentarz